Pages

Tuesday, December 27, 2011

Cuti Yang Padat

Kini aku telah kembali semula ke meja pejabat yang agak lapang (aku dah kemas siap-siap minggu lepas,hehehe).
Alhamdulillah, best sangat hujung minggu krismas yang lalu... \(^_^)/
Agak hectic tapi enjoy...
Kisahnya bermula hari Jumaat lepas. Aku packing baju-baju pastu balik kampung aku. Aku se'family' gerak pukul 9.30 malam. Sampai kampung nak dekat 1.00 pagi sebab jalan agak perlahan masa di Bangi membawa ke Seremban (tempat feberet jem!). Sampai-sampai, makan pastu tidur....
Sabtu - pagi-pagi lagi aku dah suruh adik aku ke pasar beli tulang belulang. Nak mintak mak buat sup. Sup feberet...(apsal aku buat tak pernah nak sama rasa dengan yang mak buat???) Tengah hari tu, abang chik datang, borak-borak pasal SBPA (topik terhangat masakini). Petang tu, aku se'family', mak dengan adik bongsu (Akon) pegi MP a.k.a. Mahkota Parade. Kami jenguk kat tempat bowling, macam ada kosong. Terus decide main bowling 2 game terus. Mak dengan Mawar jadi penyokong aku, En. Amir and Akon main. Habis main bowling, pergi makan. Dah nak pukul 8.00 malam rupanya. Tapi sebelum pegi makan kat Kenny Rogers, sempat lagi singgah main-main kat tempat game budak-budak sebab konon kesiankan kat Mawar dok tunggu ibu dengan abah dia main (itu sebenarnya alasan abah dia je...hehehe)...
Lepas dah kenyang, kami decide nak balik, lagipun dah pukul 10.30 malam. Sekali, nak dijadikan cerita, jalan jem gila! Almaklumla, malam Krismas... Mungkin ramai yang keluar sebab nak tunggu 'salji turun'! Dah hampir 45 minit dalam kereta tapi baru bergerak dalam 50 meter!.. Untuk mengelak tension yang berpanjangan, En. Amir buat keputusan untuk masuk semula ke MP. Katanya pergi karaoke lagi bagus. Tunggu dalam sejam lebih mungkin jalan dah lengang. Nak tak nak, aku layankan sebab memang dah 'stuck' sangat, silap-silap boleh jadi mood swing! huhuhu...
Masuk dalam tempat karaoke. Dengan mak-mak pon sekali masuk. Dia duduk kat kerusi, pastu cakap, "Ooo...macam ni tempat yang orang panggil karaoke..."hehehe. Selepas menguji suara, kami pon gerak balik dalam pukul satu lebih jugak la... Alhamdulillah, jalan dah agak lengang. Masuk-masuk kereta, Mawar terus terlelap..kesian dia. Dalam perjalanan balik, sempat lagi singgah kedai roti canai terbang dengan kedai burger sebab esok pagi mesti bangun lewat!
Ahad - dalam pukul sepuluh, aku dah kemas-kemas beg untuk balik KL. Lepas makan gitu-gitu, aku gerak balik KL pastu singgah rumah nenek sebab mama balik dari JB. Sampai sana dah pukul 6.30 petang so, cadang beli untuk makan malam terus. Beli sate dengan mee rebus kat Satay Station di Bandar Sri Permaisuri. Aku ingatkan lepas makan boleh la balik rumah untuk rehat-rehat, rupa-rupanya mama ajak pergi Jusco/Tesco sebab dia berhajat nak belikan basikal untuk Mawar. Layan... Pergi Jusco Maluri, tapi kat sana tak banyak pilihan dan boleh dikatakan tak ada basikal yang sesuai. So, kami santai-santai tengok itu ini sambil bawak Mawar main-main kat tempat kanak-kanak. Dalam pukul 10 malam, kami gerak balik terus ke rumah. Fuh! Letih sungguh..
Isnin - Pagi tu dalam pukul 10.30 pagi, geng-geng BTR dah calling-calling nak ke Giant Cheras (baru buka..) Janji jumpa kat sana dalam pukul 12 tengahari. Kami sampai sana nak dekat pukul satu. Mama dah tengok-tengok basikal untuk untuk Mawar dan mama belikan basikal arnab warna biru! Comel... Walaupon Mawar belum pandai sangat guna tapi comel je dia duduk atas tu. Terima kasih mama...Terima kasih nenek (katanya Mawar...). Petang tu pegi makan nasi ayam hailam di Ampang. Balik rumah nenek, duduk lepak-lepak sampai lepas maghrib baru balik rumah. Mama dengan adik-adik balik JB pukul 9.00 malam katanya. Jadi aku balik dulu sebab dah letih dan lagipon, esoknya kerja.
Sampai rumah, kemas apa yang patut siap-siapkan Mawar pastu tidur. Walaupon letih tapi aku puas. Macam-macam aku dapat buat dalam tempoh 3 hari bercuti. Marvelous!

Friday, December 23, 2011

Certot : Ya, Semua Engkau

Engkau bercakap dengan orang sana, saya yang .....
Engkau bercakap dengan orang sini, semua tu kalau bukan kerana saya .....
Engkau bercakap dengan orang situ, kalau saya tak buat, takdenya .....

Ya, engkau boleh cakap macam-macam. Memang tak dinafikan pun yang itu ini, begitu begini adalah usaha engkau. Aku angguk-angguk setiap kali engkau cakap. Engkau cakap lagi, aku angguk-angguk lagi. Engkau semakin suka. Aku semakin laju mengangguk. Tapi lepas dah banyak kali, aku dah mula rasa menyampah. Nak je aku cakap, "wak kau hangguk!"...

Monday, December 12, 2011

Aku Nak Cuti

Tengok pc, mata dah berpinau. Tengok tray, ade kertas mertas dua tiga helai. Tengok kat tepi tray, ada dua minit mesyuarat belum buat lagi. Khamis nanti ada mesyuarat. Isu-isu berbangkit belum update lagi. Bulan ni nak emel pada semua cawangan untuk mereka update sendiri. Hari ni dah 12.12.11. Lagi 19hari nak jenguk tahun Masihi yang baru. SBPA dah keluar untuk pilih opsyen. Mata makin berpinau pinau.

Aku nak cutiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...........

Ya Allah, moga aku dapat pergi keluar dari kuala yang berlumpur ini untuk menyedut udara segar buat seketika... Amin....

Bersemangat!

Hari ini hari Isnin. Hari Isnin selalunya orang kata malas nak buat kerja. Aku tak malas, sangat bersemangat, tapi.... pendrive yang ada semua kerja-kerja aku tertinggal kat rumah!(adakah itu punca aku bersemangat??hehehe) Aku save semua kerja-kerja aku kat dalam pendrive. Aku tak save dalam pc sebab kadang-kadang kena buat kerja dari rumah kalau aku cuti, so, aku save dalam pendrive je.

Pagi tadi, masa lalu kat bawah, aku tak nampak kereta bos aku. Mungkin dia cuti. Aku punch, 8.02..ahh! Lambat lagi... Aku jalan ke bilikku sambil jeling ke bilik bos sorang lagi, gelap jugak. Dua-dua bos aku cuti ke??

Oowh...patutkah aku bersemangat tadi? hahahaha

Wednesday, November 23, 2011

Cerita Tanpa Kata 231111

Sebelum

Selepas

Empangan CFRD (concrete faced rockfill dam) tertinggi di dunia

Monday, November 21, 2011

Certot : Berpestalah Hai Sang Pemujuk!

Akhirnya engkau telah berjaya menewaskan dia. Setelah sekian lama dia pertahankan, engkau goda dan goda hingga akhirnya dia tertewas. Ya, aku tahu engkau pasti akan tertawa puas. Tertawa seperti syaitan yang telah berjaya melalaikan umat Muhammad dari bersolat. Engkau puas melihat akhirnya dia kembali terjebak. Engkau puji katakan dia hebat. Engkau ampu hingga buat dia tersenyum melebat. Berpestalah! Pesta! Hebohkan kepada rakan-rakanmu yang lain. Maklumkan lagenda terhebat telah kembali.

Sebenarnya...

Engkau tidak tahu ada janji yang telah dirobohkan. Engkau tidak tahu ada hati yang sedang menangis. Engkau tidak tahu ada hati yang sedang berdoa agar dia dijauhkan dari semua itu. Ada hati yang sedang berdoa untuk kesejahteraan hidupnya dan keluarganya. Ada hati-hati yang sedang menagih kasih darinya.

Semoga Allah sentiasa bersama dia. Semoga dia tetap di jalan kebenaranNya. Semoga dia bahagia melalui hari-harinya sebelum doa-doa itu termakbulkan olehNya.

Amin.

Monday, October 10, 2011

Certot : Ada Engkau Peduli???

Engkau, ye, engkau yang sedang membaca certot ini dan engkau yang sedang menaip cerita ini.
Satu hari, engkau sedang memandu di jalan yang sesak. Engkau bawak tersenggut-senggut di tengah-tengah jalan yang ada 4 lorong. Kiri kanan kereta. Engkau asyik mendengar radio. Entah apa yang DJ tu memekakkan, engkau tak peduli. yang engkau tahu, engkau kena cepat sampai ofis. Kena sampai sebelum pukul lapan. Jam menunjukkan pukul 7.25 pagi. Engkau ada 35 minit lagi untuk meredah jalan sejauh 4km lebih kurang.

Eh! Laju la pulak lorong kanan ni. Engkau merasa tidak senang melihat orang yang lebih lewat keluar rumah dari engkau boleh berada di depan. Engkau rasa mahu tukar lorong. Engkau tengok dari cermin sisi, kereta bertali arus. Engkau bagi isyarat untuk masuk lorong kanan. Satu, dua, tiga kereta bontot-membontoti. Tak bagi peluang engkau menyelit. Engkau tetap tidak berputus asa untuk masuk ke lorong kanan. Selepas 7-8 bijik kereta, akhirnya engkau merasakan ada peluang dan engkau pon masuk. Tetapi....

Kereta proton saga merah itu melajukan keretanya. Dia rasa lorong itu mak bapak tok nenek dia yang punya. Orang lain tak boleh potong kereta dia. Dia lajukan kereta dan brek betol-betol di belakang bonet kereta engkau. Dia hon kuat-kuat, panjang-panjang. Engkau? Engkau buat selamba, terus masuk. Dalam hati engkau menyumpah. "Kan aku dah bagi signal? Bebal". Engkau teruskan perjalanan pada kelajuan 0-5km/jam. Si merah tak puas hati. Engkau tengok pada cermin sisi. Engkau nampak dia tunjuk-tunjuk simbol *%#@**. Nak dekat 2km dah dia tunjuk-tunjuk simbol tangan dan mulut macam cakap sesuatu.

Engkau tengok jam. Dah pukul 7.45. Ada lagi 2km untuk sampai ke ofis. Kalau ikut, rasa nak berhenti dan ambik gambar si merah. Mungkin dia ada penyakit latah marah. Tapi engkau fikir, mungkin engkau pon akan dicop gila kerana melayan si merah itu. Sampai satu simpang, si merah terus jalan ke depan dan engkau ke kiri (untuk ke ofis engkau perlu belok ke kiri). Semasa merah melintas sebelah kereta engkau, engkau hon kuat-kuat sambil gelak-gelak puas sebab engkau sengaja melambat-lambatkan kereta jadi ramai yang masuk ke kanan di depan engkau. Lagi la si merah marah tengok lagak kau memandu perlahan dan biarkan banyak kereta masuk kat depan. Tapi, ada engkau peduli???

Wednesday, October 5, 2011

Birthday!

Today is En. Amir birthday... Happy birthday my dear!... I Love u!
 Semoga panjang umur, dimurahkan rezki dan berbahagia selalu...
Tahun ni hadiah b'day akan dapat lewat dari tarikh birthday, 
tapi percayalah, adalah berbaloi penungguan itu.. ;) Nantikan ya!... 
So, sementara menunggu hadiah tersebut, telan & kunyahlah kata-kata berikut..

Thinking of you with love on your birthday and wishing you everything that brings you happiness today and always.
To the world, you may be one person. But to me, you are the world.
It's as easy to stay in love with you as it was to fall in love.
Happy Birthday my love!
It is not being in love that makes me happy but it is being in love with YOU that makes me happy.
With each year I love you more and more.
I'm enthralled by your beauty, mesmerised by your charisma and spellbound by your love. No wonder I am always thinking about you.
It's always a treat to wish Happy Birthday to someone so sweet.
My heart for you will never break. My smile for you will never fade. My love for you will never end. 
I love you.
Happy Birthday my dearest and sweetest, not a day goes by when I do not think of you and how empty my life would be if you were not here.
With each year I'll love you more. Remember that your best years are still ahead of you and I'll be there for every up down and in between.
Because you're the gift in my life, I give you my gift of love.



Monday, October 3, 2011

Cerita Mawar Tanpa Capoten

*Capoten adalah nama manja untuk pacifier Mawar. Abah yang bagi nama tu…

*Ritual nak tidur adalah gaya Mawar untuk mendapatkan mood untuk tidur dengan cara mengangkat kedua kaki ke atas secara tegang dan kedua tangan menggenggam penumbuk yang diletakkan di dada (gambar seperti di bawah)


Masuk hari ni, dah genap 4 hari 4 malam Mawar tidur tanpa “capoten”… Asalnya capoten tu teringgal kat rumah nenek. Dah pukul 9 malam masa nak tidurkan Mawar, baru sedar capoten takde!...Aduss… Berderau darah takut Mawar tak boleh tidur. Tapi malam tu, lepas buat “ritual nak tidur”, Mawar terus tidur kerana keletihan. Almaklumlah, hari Jumaat siangnya tu Mawar duduk dengan Oyang kat rumah. Mawar seronok bermain-main dengan Oyang jadi dia kurang tidur.

Hari Sabtu pagi, lepas minum susu di waktu subuh, kebiasaanya Mawar akan tidur semula sampai pukul 10 lebih. Kadang-kadang jejak ke pukul 11. Tapi pagi tu, Mawar kegelisahan. Mawar pejam mata, pusing kiri, pusing kanan serba tak kena. Ritual pon tak menjadi. Ibu dah risau, jangan Mawar menangis tak boleh tidur sudah… Mawar pandang ibu, buat muka sedih, tapi Mawar tak cakap pape. Mawar nak tanya ibu, tapi Mawar belum pandai cakap. Kalau Mawar pandai cakap, mungkin Mawar nak tanya, “Ibu, mana capoten Mawar ibu?...”  Ibu tepuk-tepuk Mawar sambil pujuk, anak ibu dah besar, dah setahun 3 bulan dah, anak ibu dah tak comel kalau isap capoten… terkelip-kelip Mawar dengar ibu cakap. Pastu Mawar ambik bantal bucuk, gigit-gigit sampai lelap… Fuh, lega, tidur jugak dia lepas hampir sejam jugak la dia keresahan.

Yela, capoten tu dah jadi teman tidur dia sejak masih berbedung lagi sampai la umur setahun 3 bulan ni. So, setiap kali tidur, ibu akan pujuk Mawar lagi, anak ibu comel, budak comel tak hisap capoten, Mawar comel kan? Kan?... jadi dia akan terkebil-kebil sambil buat ritual sambil gigit-gigit, gentel-gentel bantal bucuknya…

Moga hari kelima, keenam dan seterusnya Mawar akan lupakan terus pada capotennya dan ibu akan mengghaibkan capoten tu dari pandangan Mawar. Biarlah gentel bantal bucuk dan gigit-gigit bantal tu sampai basah, ibu tak kesah janji Mawar dah tak bergantung pada capoten. Selamat membesar wahai anakku!...

Sunday, September 25, 2011

EL Sampai Ke Sekinchan

Pukul 8??? Terkelip-kelip bijik mata aku macam cicak berak kapur agaknya bila tengok jam kat dinding. Terus capai handset SMS ofismate (Saya EL, anak takde orang nak jaga). Memang pon sebab ateh keje pagi and hasben ade keje kat Sabak Bernam.

"Abah nak gerak pukul berapa?"
"Dalam pukul 9 lebih, nak ikut?"
"Nak!" (dengan lajunya aku menjawab dan bersiap)

Selesai urusan di Sabak Bernam, dalam perjalanan pulang kami singgah di Sekinchan. Ke sawah lebih tepatnya. Subhanallah, luasnya sawah padi! Angin petang bertiup sepoi-sepoi bahasa, aduh, nyaman sungguh. Cik Mawar sangat memberi kerjasama and hepi masa kat sawah tu.

Gambar-gambar berikut merupakan bukti kegembiraannya...
Ibu dan Mawar berlatarbelakangkan sawah padi menghijau...

Gumbira!
Yeah!
Mawar dan abah...
"Budak pandai tepuk tangan..." dengan segera dia akan tepuk,hehehe...

**3 jam sebelum sebelum pukul 8...

"Mawar, tidur la...esok ibu keje....dari pukul 2.30 tadi Mawar dah main-main...jom tido jom..."

Wednesday, September 21, 2011

Tuesday, September 20, 2011

Melawat Baby

Tengahari tadi aku ke Pusat Perubatan Naluri, Wangsa Maju dengan 2 orang kawan. Ofismate a.k.a. bos aku bersalin anak ketiga. Aku yang bawak kereta. Disebabkan aku ni jenis "buta geografi", maka awal-awal lagi aku dah cari jalan kat google map. Tak jauh kalau ikut peta, 13km je. Jadi aku pon ke sana. Alhamdulillah, selamat sampai dengan jayanya (ceh, rupanya depan Wangsa Walk je pusat perubatan tu).

Anak bos aku lelaki. Ni anak ketiga lelaki. Berat 3.45kg. Normal delivery. Comel, tembam dan berlesung pipit. Bos aku sedang menghitung-hitung hari samada nak ambil 3 bulan atau 2 bulan je cuti. Disebabkab belum ada anak perempuan, kami nasihatkan ambik je la 2 bulan, sebab nanti boleh dua kali lagi try untuk dapat anak perempuan, hehehe...

Balik tadi lepas makan "langsat" sebiji dua, kami selamat sampai ke ofis jam 3.30 lebih kurang. Aku singgah kantin pegi tapau makanan, ayam goreng berempah dengan pucuk paku masak kuning. Sedapnya! (samada perut tengah lapar atau memang betul-betul punya sedap lauk tu?). Habis sudah cerita ini hari.

Thursday, September 15, 2011

Jamuan Raya

Blurp! Alhamdulillah... Kenyang makan-makan jamuan raya tadi. Punya la ramai umat. Ye la, Kementerian Kerja Raya bawah dia je ada berapa agensi, tapi aku tak rasa semua datang. Yang mane sempat je kot. Aku dah rasa nak patah balik je bila tengok orang beratur ni. Mula la peluh berjuraian. Rimas rasa tapi demi tuntutan perut, aku gagahkan diri mengekor lagi 4 orang ofismate...hehehe...

Ada macam-macam jenis makanan, sate, nasi beriyani, soto, laksa, lemang, rendang, char kuey teow, cendol, ABC, popiah, mee kari and macam-macam lagi lah... Aku cuma makan sate, char kuey teow, cendol and popiah. Tu pon dah kenyang ;)... otw balik semula ke ofis, member ajak lalu dalam dewan, wah! banyak lagi makanan... so, sambil lalu-lalu tu, aku pon ambik la lemang & rendang ayam + sate daging 3 cucuk untuk bawak naik ofis. Nanti lapar-lapar dalam pukul 4 lebih bole la aku layan lagi...huhuhu......

Terima kasih pak menteri...tahun depan bole buat lagi.... ;)

Tuesday, September 13, 2011

Demam

Hari ni aku MC...demam! Semalam pegi keje, dari pagi dah rasa tak sedap badan. Sampai kol 11 lebih, badan dah gigil2, bos kata kalau tak tahan balik je la...aku terus kemas2 cabut balik. Sampai umah terus tergolek berbungkus sambil gigil2...telan panadol, titon... Bangun tido still tak kebah lagi, last2 mlm tu En. Amir ajak@paksa gi klinik. Check2, doktor kata suhu 38 darjah celcius. Dia bagi ubat & Medical Certificate utk arini. Alhamdulillah, arini dah lega sikit walau masih rasa suam2 lagi. Hope esok dah sehat sebab pagi ada miting pastu kene prepare untuk poskab. Demi Cik Mawar, ibu kuatkan semangat...hope Mawar tak berjangkit dari ibu...

Monday, September 12, 2011

Perasmian

Assalammualaikum

Selamat datang ke dunia blogging...yeah! Wah, semangatnya aku, huhuhu... Adakah aku akan rajin mengupdate blogku ini? Aku akan sahut cabaran dan mencabar diri sendiri untuk terus komited. Walaupun sibuk dengan tugas harian di pejabat dan pulang ke rumah sebagai ibu dan isteri, aku akan tetap cuba meluangkan masa untuk 'menyelit' dicelah kesibukan duniaku itu. Semoga dapat aku kongsikan apa yang aku fikirkan dan apa yang aku temui dalam perjalanan kehidupan ini tidak terbazir begitu sahaja, maka aku wujudkan blog ini.

Maka dengan ini, dengan lafaz Bismillahirrahmanirahim, aku merasmikan blog ceriterayu! ;)